Hyppää sisältöön

Tilaa VIGOR-mentori!

VIGOR-mentorit toimivat seksuaaliterveyden sanansaattajina omissa kieliryhmissään ja ammattilaisten keskuudessa. He ovat myös kahden kulttuurin asiantuntijoita, ja osaavat lähestyä intiimejä teemoja sensitiivisellä otteella.

Lue esimerkiksi VIGOR-mentorin blogikirjoitus siitä, miten hän otti puheeksi tyttöjen sukuelinten silpomisen iäkkäiden somalinaisten ryhmässä.

Mentorit ovat suorittaneet eri seksuaaliterveysteemoja käsittelevän mentorikoulutuksen, ja tehneet vähintään 30 tuntia mentorointia. Mentorointia tehdään suomen kielen lisäksi arabian, darin, kurdin, persian ja somalin kielillä. Mentorit toimivat pääasiassa pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen alueilla.

VIGOR-mentorit ovat saaneet koulutusta muun muassa seuraavista teemoista:

 • seksuaalioikeudet
 • seksuaalikasvastus
 • seksuaalinen väkivalta ja häirintä
 • rintasyöpä, rintojen omatarkkailu ja syöpäseulonnat
 • virtsankarkailu ja vaihdevuodet
 • intiimihygienia
 • kuukautiset
 • ehkäisy
 • seksitaudit

VIGOR-mentorit voivat esimerkiksi:

 • tulla keskustelemaan järjestöjen nais- tai miesryhmiin
 • pitää tietoiskuja valituista seksuaaliterveyden teemoista
 • tulla keskustelemaan sote-alan ammattilaisten kanssa seksuaalisuuden puheeksiottamisesta monikulttuurisessa ympäristössä.

Voit tilata tilaisuuteesi mm. jonkun seuraavista VIGOR-mentoreista:

Ikraam, kielitaito: suomi ja somali, toimintapaikkakunta: pääkaupunkiseutu

Olen terveydenhoitaja, töissä turvapaikkahakijoiden lastenneuvolassa. Työni ansiosta omat vahvuuteni keskittyvät pakolais-ja maahanmuuttaja perheiden kohtaamiseen sekä heidän hyvinvoinnin tukemiseen. Erityisen mieluisat aiheet itselleni ovat pienen lapsen kasvatuksen tukeminen , imetys, tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisy, raskauden ehkäisy, vaihdevuodet, syöpäseulonnat sekä intiimihygienia. Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista mentorointia olen erityisesti tehnyt VIGOR hankkeessa. Pyrin tuomaan mentoroinnissa islamin uskon näkökulmia sekä sen merkityksen terveyden-ja hyvinvoinnin edistäjänä.

Tulen mielelläni puhumaan; miten ehkäisyä voi ottaa puheeksi ulkomaalaistaustaisten naisten kanssa? Minkälainen on hyvä puheeksi otto tyttöjen silpomisen ennaltaehkäisyssä? Entäs kuinka tukea vanhempia lapsen kehityksessä, kun kulttuuriero kasvatuksessa tuo ongelmia perheen arkeen?

Karima ja Safiya, kielitaito: suomi ja arabia, toimintapaikkakunta: Uusimaa

Olemme kaksi arabiaa äidinkielenään puhuvaa naista. Toinen meistä on lähihoitaja ja kotiäiti ja toinen työskentelee perhetyöntekijänä. Kävimme VIGOR-mentorikoulutuksen syyskuussa 2018, minkä jälkeen olemme tehneet yhdessä mentorointia niin järjestöjen ryhmissä kuin ammattilaisten koulutuksissa. Teemoja, joista olemme keskustelleet: rintasyöpä, rintojen omatarkkailu, syöpäseulonnat, seksuaalioikeudet, vaihdevuodet, andropaussi, ehkäisy, kuukautiset ja väkivallan eri muodot. Ammattilaisten koulutuksissa olemme kertoneet mentorointikokemuksistamme ja jakaneet hyviä käytäntöjä ammattilaisten

Ota yhteyttä ja kirjoita samalla lyhyt kuvaus siitä, milloin ja minkälaiseen tilaisuuteen toivoisit VIGOR-mentorin tulevan:

Hankepäällikkö Tiina Alakärppä: tiina.alakarppa@sosped.fi / 050 375 4755

Hankesuunnittelija Liban Abdi: liban.abdi@sosped.fi / 044 356 6541