—
VIGORin blogin ensimmäinen vieraskynäkirjoittaja on irakilaistaustainen Haneen Jameel, joka on Suomessa oppinut näkemään seksuaalisuuden uudessa valossa. Lue täältä alkuperäinen kirjoitus arabian kielellä.
Seksuaalioikeudet ja seksuaaliterveys eivät todellakaan ole olleet minun tärkeysjärjestyksessäni ensimmäisinä, enkä aikaisemmin Irakissa asuessani ollut uhrannut aikaa niiden ajatteluun tai puolustamiseen.
Luulen, että konservatiivisen yhteiskunnan ytimessä on se, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät tiedot pimitetään. Ne kun ovat asioita, jotka johtavat nuorison moraalin rappeutumiseen. Tai ehkä kiinnostukseni Irakissa, jonka hallitus kieltää kaikki oikeudet ja vapaudet, koski vain perusoikeuksia, joiden tulisi kuulua kaikille.
Opetussuunnitelmat eivät tarjoa meille riittävää tietoa seksuaalisuhteista. Kaikki mitä aiheesta opiskelemme, koskee sikiön kehitystä, mikä kuuluu biologian oppiaineeseen. Meillä ei ole esimerkiksi mitään tietoa siitä, minkälainen on terveyden ja oikeuksien näkökulmasta hyvä seksuaalisuhde.
Tämän sijaan uskonnon tunneilla saamme tietää, että naisen velvollisuus vaimona on tyydyttää miehensä tarpeet ja noudattaa hänen vaatimuksiaan. Näin hän pääsee seitsemän portin kautta paratiisiin. Seksuaalinen kanssakäyminen avioliitossa asianmukaisesti ja riittävästi on siis osa naisen suorittamia velvollisuuksia miestään kohtaan.
Itse esimerkiksi ymmärsin vasta seitsemäntoistavuotiaana, miten sukupuoliyhteys liittyy sikiönkehitykseen ja lapsen syntymään. Olin kuvitellut, että lapsi syntyy ja tulee ulos vatsan pystysuorasta repeämästä. Naimattomana tyttönä minulla ei ollut oikeutta puhua asioista perusteellisesti tai esittää edes kysymyksiä. Puuttuminen naimisissa olevien naisten keskusteluihin olisi tulkittu hävyttömyydeksi tai sivistymättömyydeksi. Sinkkutytöillä ei ole koskaan mahdollisuutta puhua seksistä, ei vaikka internet on pullollaan kaikenlaista tietoa. Aina oli parempi osoittaa, ettei ymmärrä aiheeseen liittyvien sanojen merkitystä, ettei vain saisi sivistymättömän tai häpeämättömän leimaa.
Pyydän anteeksi, että joudun sanomaan näin, mutta Irakissa ei ole sijaa homoseksuaalisuudelle ja homoseksuaalien tappaminen on myös yleistä. Moniuskonnollinen yhteiskuntamme kieltää homoseksuaalisuuden olemassaolon jyrkästi. Vaikka olenkin ehdottomasti tappamista vastaan, valitettavasti myös minä kielsin homoseksuaalisuuden ymmärtämättä mitä se oikeastaan tarkoittaa.
Se että kielsin asian, oli seurausta kasvatuksesta tietynlaiseen ajattelutapaan yhteiskunnassa, joka kieltää kaiken erilaisen olemassaolon. Kolmen vuoden oleskelun jälkeen Suomessa olen ymmärtänyt, että olen ollut väärässä ja että ajatukseni ovat olleet ahdasmielisiä. Tätä voisi kuvata eräänlaiseksi itsekkyydeksi. Kun sain mahdollisuuden käyttää järkeäni ja ajatella vapaasti, ajatteluni kehittyi perustuen asiasta saatuihin tietoihin ja henkilökohtaisiin kokemuksiin. Prosessin tuloksena hyväksyn kaikki ihmiset riippumatta heidän seksuaalisista mieltymyksistään, uskomuksistaan tai yhteyksistään muihin; nämä asiat eivät kuulu minulle.
Mielestäni maailmassa, joka on täynnä surua ja murhetta, ihmisen onnellisuus on kaikkein tärkein asia. Onnellisuus puolestaan johtaa sisäiseen rauhaan, jota ihminen levittää ympärilleen. Tämä on yksi syy, miksi olen kiinnostunut VIGOR-hankkeesta. Haluan olla osa sitä ja vaikuttaa ihmisiin, jotka alkavat ajatella asioita itsenäisesti. Uskon, että projekti on tärkeä erityisesti pakolaisille, joilla ei ole ollut paljon mahdollisuuksia ajatella todellisia tarpeitaan tai tarpeita, joita yhteiskunta on tuputtanut heille koko heidän ikänsä.
Meillä on todellinen tarve tämänkaltaisille hankkeille. Monilla pakolaisopiskelijoilla on hyvin puutteelliset tiedot seksuaalielämästä ja sen kaikista terveydellisistä ja oikeudellisista näkökohdista. Mielestäni erityisesti naiset tarvitsevat koulutusta. Kysymys seksuaalioikeuksista ei ole häpeällinen tai nolo asia niin kuin meille on kotimaassamme opetettu. On jokaisen naisen velvollisuus ymmärtää, että nyt hän asuu maassa, jossa hänelle suodaan kaikki ne oikeudet, joista hän ei ollut aikaisemmin edes tietoinen.
Teksti: Haneen Jameel
Kääntänyt arabiasta suomeen: Joonas Maristo