Hyppää sisältöön

Materiaalit

Täältä voit ladata VIGOR-hankkeen materiaaleja itsellesi.

Tyttöjen sukuelinten silpomista käsittelevät julisteet suomeksi ja somaliksi

VIGOR ja Amal ry ovat toteuttaneet suomen- ja somalinkielisiä materiaaleja, joissa käsitellään tyttöjen sukuelinten silpomista (Female Genital Mutilation, FGM) ja erityisesti sen äärimmäisintä muotoa infibulaatiota, jota esiintyy muun muassa Somaliassa. Julisteiden tarkoituksena on kannustaa silvottuja naisia avausleikkaukseen, ja ehkäistä perinteen jatkumista. Niitä voi hyödyntää valistustyön lisäksi myös puheeksiottamisessa.

Julisteet on suunnattu pääasiassa somaliyhteisöjen eri-ikäisille naisille ja miehille.

Julisteita on ollut tekemässä kaksi somalinaista: teksteistä vastaa äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitaja, ja kuvituksesta lähihoitaja / freelance-kuvittaja. Alta voit ladata julisteita itsellesi.

Nuorille naisille/tytöille:

Nuorille miehille/pojille:

Iäkkäämmille naisille:

Iäkkäämmille miehille:

Koko perheelle: Tyttösi on täydellinen


Ympärileikkauksen korjausleikkaus

Seksuaalioikeudet -juliste
Seksuaalioikeudet suomeksi.

VIGOR-hankkeessa käytettiin näitä oikeusjulisteita toiminnan alussa. Tämän jälkeen olemme tehneet yhdessä mentoriemme kanssa uudet erityisesti VIGORin kohderyhmää huomioivat oikeuskuplat.

Katso eri kieliryhmien muita materiaaleja täältä.

Hyvinvoinnin maali ja -puu

Hyvinvoinnin maali ja puu toimivat työvälineinä, kun keskustellaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Ne ovat saaneet inspiraatiota Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyden käsi -mallista, johon on lisätty seksuaalisuuteen ja hengellisyyteen liittyviä kysymyksiä. Näin ne paremmin palvelevat VIGOR-hankkeen kohderyhmää ja tavoitteita.

Taiteesta elinvoimaa -kurssin opas

Taiteesta elinvoimaa -pilottikurssin opas löytyy täältä.

Lataa VIGOR-hankkeessa tehdyt seksuaalioikeuskuplat ja tee VIGOR-vessa! Kuplien tekstit ja kuvat on tehty yhteystyössä VIGORin kohderyhmän kanssa.

VIGOR-hankkeen videot Youtubessa:

Tyttöjen ympärileikkauksen (FGM) puheeksiotto

Ehkäisy (puhe arabiaksi, tekstitys suomeksi)

Seksitaudit (puhe arabiaksi, tekstitys suomeksi)

Seksuaalioikeudet (puhe arabiaksi, tekstitys suomeksi)

Arabiankielisten miesten keskustelua seksuaalioikeuksista (tekstitys suomeksi)

Muiden tahojen materiaaleja:

Sinun seksuaalisella nautinnollasi on väliä! Musliminaisten ajatuksia seksuaalisen halun puutteesta ja eriparisuudesta (pdf)

Youtube-video seksuaalioikeuksista arabiaksi, somaliksi ja suomeksi.

Maahanmuuttoviraston videoita eri kielillä, muun muassa ”Tietoa turvapaikanhakijalle” (Youtube)

Common Concerns About Mental Health: Somali (w. English subs) (Youtube)

Finding Out About Therapy: Somali (w. English subs) (Youtube)

A short series which follows the difficulties that young people face when deciding whether or not they should venture into marriage. (Youtube)

Sextortion – kiristys alastonkuvilla (Youtube)

Väkivaltakäsitteiden sanasto (THL)

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen (FGM) estäminen – toimintaohjelma (THL)

MAUSTE-hanke
Materiaalia maahanmuuttoon, seksuaaliterveyteen ja turvataitoihin liittyen maahanmuuttajille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattihenkilöille.

HaeApua.info
Näiltä sivuilta saat tietoa väkivallasta ja apua vaikeisiin tilanteisiin monilla eri kielillä.

SOPU-työ
SOPU-työn tavoitteena on ennaltaehkäistä kunniakäsityksiin liittyviä konflikteja ja väkivaltaa perheissä ja yhteisöissä.

MIOS-hanke
Mielenterveysseurassa edistetään maahanmuuttajien mielen hyvinvointia ja osallisuutta vuosina 2018-2020 MIOS -hankkeen voimin.

Monika-Naiset liitto ry
Monika-Naiset liitto ry on sosiaalialalla toimiva monikulttuurinen järjestö, joka kehittää ja tarjoaa erityispalveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja -lapsille, toimii asiantuntijana ja vaikuttajana etniseen yhdenvertaisuuteen ja väkivaltaan liittyvissä kysymyksissä sekä edistää kotoutumista tukemalla maahanmuuttajien kansalaistoimintaa.

THL – Maahanmuuttajat ja monikulttuurisuus
Täältä löydät kootusti lisämateriaalia päätöksenteon pohjaksi ja perusteeksi, ammattilaisen avuksi ja asiakastyön tueksi sekä tiedon kartuttamiseksi.

Väestöliitto
Tältä sivulta löydät tietoa ja palveluja seksuaalisuudesta, seksuaalioikeuksista ja seksuaalikasvatuksesta. Teemoja ovat lasten ja nuorten seksuaaliterveyden edistäminen, poikien tarpeiden erityisyys, monikulttuurisuus, perhe, parisuhde, vanhemmuus, lapsettomuus, kansainvälisyys sekä seksologinen tutkimus.

Tunne rintasi ry
Sivulta löydät tietoa rintasyövästä ja rintojen omatarkkailusta monilla eri kielillä.

RFSU
Linkin takana on videoita seksuaalisuudesta eri kielillä. RFSU:n tavoitteena on avoimen ja positiivisen ilmapiirin luominen seksiä ja parisuhdetta koskevissa kysymyksissä. RFSU mm. valmistaa kondomeja ja monia muita tuotteita, tekee ja tukee seksuaalikasvatusta, on mukana seksuaalipolitiikassa, ja toimii koulutiedottajana.

Zanzu
Sensoa edistää seksuaaliterveyttä Belgian Flanderissa. Zanzu-sivuston kautta se tarjoaa tietoa mm. seksuaaliterveydestä eri kielillä.

Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry
Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry on valtakunnallinen potilasjärjestö, joka toimii eturauhassyöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä hyväksi. Sivuilta löytyy luotettavaa tietoa eturauhassyövästä ja hoitovaihtoehdoista.

Poikien Talo
Poikien Talo on turvallinen, syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaa, avoin yhteisö 10-28 -vuotiaille pojille, miehille ja poikana olemista pohtiville. Sivulta löytyy tietoa sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyydestä sekä muutakin materiaalia.

Nettiturvakoti
Sivulle on koottu perhe- j lähisuhdeväkivaltaan liittyviä maksuttomia oppita ja muita julkaisuja.

Infopankki
Sivustolta löytyy kootusti tietoa maahanmuuttajille muun muassa terveyskysymyksiin liittyen.

FPA
FPA työskentelee seksuaaliterveyden edistämisen puolesta Iso-Britaniassa. Heidän sivuillaan on paljon materiaalia, joita voi ladata omaan käyttöön.

Marsa Sexual Health Center
Marsa edistää seksuaaliterveyttä Beirutissa Libanonissa. Heidän sivuiltaan löytyy englannin ja arabian kielillä materiaalia mm. ehkäisystä ja seksitaudeista.