Hyppää sisältöön

Jo 31 vähemmistökulttuurien ja seksuaaliterveyden asiantuntijaa!

Yleinen

VIGOR-mentorikoulutuksia on vuoden 2018 lopussa pidetty kolme: yksi miesten sekä yksi naisten koulutus Helsingissä, ja yksi naisten koulutus Turussa. Koulutettuja mentoreita on nyt 31!

Myös miesten koulutuksessa opittiin tyttöjen ja naisten ympärileikkauksesta eli silpomisesta.

Mentorit edustavat arabian, kurdin, darin, somalin ja persian kieliryhmiä, mutta lähes kaikki puhuvat useampia kieliä sujuvasti. Kaikkiaan VIGOR-mentorit pystyvät tekemään mentorointia 13 kielellä.

Olemme erityisen ylpeitä siitä, miten monet miehet ovat olleet koulutuksista kiinnostuneita. Miesmentoreita on jo 13. Miestenkin koulutuksessa opittiin paljon uutta, lennokkaan keskustelun siivittämänä.

Seksuaalineuvoja ja kätilö Janina Frank näyttää mentorikoulutuksessa, miten kondomi otetaan oikein pois.

Esimerkiksi neitsyys oli aihe, joka herätti miesten koulutuksessa paljon keskustelua. Eri kulttuureissa on eri käsityksiä neitsyydestä, ja avioliiton solmimisen aikana usein naiselle ja miehelle on eri sosiaalisia vaatimuksia neitsyydestä. Monissa maissa naisen on oltava neitsyt hääyöhön asti, ja miehellekin kokemattomuus on usein suotavaa.

Suomessa taas on sosiaalisesti melko hyväksyttyä haalia kokemuksia seksuaalisesta kanssakäymisestä jo ennen avioliittoa. Jos avioliittoa solmitaan lainkaan.

Katso videolta, mitä miesten mentorikoulutuksessa keskusteltiin!

Videon on kuvannut ja editoinut Mutaz Al-Naaimi.

Monen mentorin omassa yhteisössä yleinen mielipide on jyrkästi silpomista vastaan, joten silpomisen kannattajat eivät luultavasti uskalla puolustaa perinnettä ääneen edes omissa yhteisöissään.

Naisten koulutuksissa taas esimerkiksi tyttöjen sukuelinten silpominen herätti paljon keskustelua. Monelle kurditaustaiselle tuli yllätyksenä, miten paljon kurdialueillakin tapahtuu silpomista. Myös se, miten monet Suomessa asuvat kurdi- ja somalitaustaiset ovat silvottuja, tuli monelle naismentorille yllätyksenä. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 30 % kurditaustaisista ja noin 70 % somalitaustaisista naisista Suomessa on ympärileikattu.

Monet naismentorit epäilivätkin, että silpomista harjoitetaan yhä salassa. Monen omassa yhteisössä yleinen mielipide on jyrkästi silpomista vastaan, joten silpomisen kannattajat eivät luultavasti uskalla puolustaa perinnettä ääneen edes omissa yhteisöissään.

Mentorit saivat mukaansa  mentoroinnissa hyödyllistä materiaalia mm. sikiön kehityksestä.

Mielenkiintoisimpina ja tärkeimpinä teemoina naisten koulutuksissa nousivat esiin varsinkin syöpäseulonnat, ehkäisy ja vaihdevuodet. Ulkomaalaistaustaiset käyvät selkeästi kantasuomalaisia vähemmän syöpäseulonnoissa, eikä monella ole tietoa vaihdevuosista.

Oman kehon muutoksiin esimerkiksi vaihdevuosien aikana pystyy suhtautumaan eri tavoin, kun ymmärtää naishormonien merkityksestä kehossa. Samoin esimerkiksi rintasyöpää saadaan hoidettua paremmin, kun jokainen osaa itse tunnustella rintojaan ja havaita mahdollisia muutoksia.

Muiden muassa näistä aiheista naismentorit kertovat eteenpäin yhteisöjensä naisille. 

Katso videolta, mitä mieltä VIGOR-mentori oli Turun koulutuksen teemoista, ja miten hän aikoo aloittaa mentoroinnin!

Videon on kuvannut ja editoinut Martta Kaskinen.

Tammikuussa saammekin nähdä, minkälaista keskustelua herää Kajaanin koulutuksessa! Kajaanin VIGOR-mentorikoulutus järjestetään 21.–24.1.2019, ja se on naisten ja miesten sekaryhmä. Ilmoittaudu Kajaanin koulutukseen täältä.

  

Kiitos kaikille VIGORin toiminnassa vuonna 2018 mukana olleille! ♥️