—
Ensimmäisessä naisten VIGOR-mentorikoulutuksessa opittiin mm. poikien ja tyttöjen ympärileikkauksesta, seksuaalisesta häirinnästä, syöpäseulonnasta sekä vaihdevuosista. Kolme päivää kestäneen koulutuksen viimeisenä päivänä käytiin lennokasta keskustelua ja jaettiin todistukset.
Mentorikoulutuksen ja koko VIGOR-hankkeen helmi on mentorit, jotka tulevat eri kulttuuritaustoista ja ymmärtävät siten hyvin, miten seksuaalisuudesta voi missäkin kulttuurikontekstissa puhua. Koulutuksessa nousi keskusteluun useasti sensitiivisyys – mutta erityisesti se, miten tärkeää on, ettei sensitiivisyyden kanssa mennä liian pitkälle. Näkemyksiä voi haastaa myös kulttuuria ja uskontoa kunnioittaen.
Esimerkiksi eräs somalitaustainen mentorikoulutettava kertoi, että Koraanin osaamista kannattaa käyttää hyödyksi myös mentoroinnissa. Toisin kuin jotkut muslimitkin luulevat,
“on myytti, että islam kieltää ehkäisyn. Ei islam sitä kiellä. Se on tekosyy. Samoin tyttöjen ympärileikkaus, ei islam siihen kehota.”
Tämä voi monelle olla käänteentekevä argumentti. Ei-islaminuskoisen suusta Koraaniin viittaaminen voi kuitenkin menettää uskottavuutta.
Koulutuksessa keskusteltiinkin paljon siitä, että uskontoa ja kulttuuria on tarpeen hyödyntää mentoroinnissa. Esimerkiksi intiimihygieniasta keskustelemiseen hyvä lähestymisväylä voisi löytyä islaminuskoisille siitä, että rukoillessa kehon ja vaatteiden on oltava puhtaat. Niinpä vaikka virtsankarkailusta kärsivälle virtsankarkailusuoja helpottaa elämää paljonkin, kun alusvaatteita ei tarvitse vaihtaa ennen jokaista rukoilukertaa.
African Caren puheenjohtaja, kätilönä pitkään työskennellyt Batulo Essak korosti tyttöjen ympärileikkauksesta pitämässään luennossa suoraan puhumisen tärkeyttä. Tärkeille mielipidevaikuttajille, kuten Imaamille puhuminen seksuaaliasioista on erittäin tärkeää, vaikka kynnys siihen voi olla korkea. Imaamin tehtävä on kuunnella huolia ja keskustella niistä. Sukuelinten silpominen on tärkeä huoli, josta pitää voida puhua myös uskonnollisten auktoriteettien kanssa.
“Imaami on ihminen. Hänellä on tunteet ja järki. Kaikkien kanssa voi keskustella, kun asenne on oikea.”
Batulo Essak
Tukinaisissa työskentelevän Tanja Moring-Itkosen pitämä luento seksuaalisesta väkivallasta ja häirinnästä sai myös aikaan vilkkaan keskustelun oikeuksista. Kokemus itsen ja toisten seksuaalisista rajoista on kulttuurisidonnaista, joten esimerkiksi avioliiton sisäisen raiskauksen mainittiin olevan käsitteenä monelle vaikea hahmottaa. Yksi mentorikoulutettava huomauttikin sanan ”raiskaus” olevan ehkä liian voimakas mentorointia ajatellen. Rajoista ja oikeuksista voi olla helpompi puhua, jos aihetta lähestytään neutraalimpien käsitteiden kautta.
Mielenkiintoiset ja tärkeät aiheet, lennokas keskustelu, koulutuksen järjestelmällinen toteutus, sekä hyvä ilmapiiri tekivät palautteen perusteella koulutuksesta erinomaisen. Kouluarvosanoilla mitattuna mentorikoulutus sai osallistujilta keskiarvoksi huikean 9+. Kehitysehdotuksiakin annettiin – monen mielestä kolmen päivän koulutusta olisi voinut pidentää aiheiden tärkeyden ja keskustelun hedelmällisyyden vuoksi.
”Tiina osaa luoda turvallisen tilan, ja silloin kun tila on turvallinen, koulutuksessa voi keskustella avoimesti. Ryhmän ilmapiiri oli mahtava ja kaikki keskustelivat avoimesti sekä kunnioittivat toistensa mielipidettä.”
Anonyymi palaute mentorikoulutuksesta
Ensimmäiset VIGOR-mentorit ovat huikea, moninainen ja fiksu porukka eritaustaisia naisia. Tietoa seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista saadaan siis varmasti eteenpäin. Näiltä naisilta saamme taatusti myös kehittämisideoita VIGORin tulevaisuutta varten.
Seuraavaksi mentoriporukka tapaakin välitapaamisessa, jossa jaetaan mentoroinnissa esiin tulleita haasteita, onnistumisia ja vinkkejä.
Teksti ja kuvat: Martta Kaskinen
Kirjoittaja on VIGORin viestinnän harjoittelija, joka oli mukana mentorikoulutuksen viimeisenä koulutuspäivänä.