Hyppää sisältöön

Silvottu nainen voi kiintyä silvottuna olemiseen

Mentorin kirjoitus, Yleinen

Somalinaiset tietävät kyllä silpomisen vaaroista ja sen laittomuudesta, kirjoittaa VIGOR-mentori. Moni silvottu nainen silti kieltäytyy avausleikkauksesta, sillä silpominen on kunniakysymys ja silvottuna oleminen on heille normaalia.

Pienen tytön sukupuolielinten silpominen on niitä asioita, joita suomalaisen järki ei voi mitenkään ymmärtää. Kuitenkin joidenkin lähteiden mukaan esim. Somaliassa reilusti yli 90% tytöistä on silvottuja.

Silpomisen pääasiallinen tavoite on säilyttää tytön neitsyys ja siten perheen kunnia. Pahin versio silpomisesta on, kun tytön kaikki ulkoiset sukupuolielimet poistetaan ja häpyhuulet ommellaan kiinni. Vain pieni aukko jätetään virtsalle ja myöhemmin kuukautisverelle.

Silpominen on vaarallista tytön terveydelle, ja siitä on hyvin paljon haittaa myöhemmälle seksuaaliterveydelle. Valtaosa tytöistä kärsii kovista kuukautiskivuista ja erilaisista kiputiloista. Pahimmillaan silpominen voi aiheuttaa kohtutulehduksia sekä lapsettomuutta.

Silpomiskulttuuria ylläpitävät vanhat naiset. Nykyään kuitenkin tietoisuus on lisääntynyt ihmisten keskuudessa, ja esimerkiksi Somaliassa on toivoa päästä tästä kamalasta perinteestä. Töitä sen eteen pitää kuitenkin tehdä.

Kivuista kärsiminen ja itsensä altistaminen erilaisille tulehduksille on heille pieni hinta kunniasta.

Kun silvottu nainen tulee Suomeen, hänellä on mahdollisuus avausleikkaukseen. Toimenpide on pääasiallisesti päiväkirurginen, ja toipuminen on nopeaa. Toimenpidettä tekevät HUS:in erikoislääkärit.

Valitettavasti moni kuitenkin kieltäytyy avausleikkauksesta. Naiset kiintyvät silvottuna olemiseen. He ovat lähes koko elämänsä eläneet silvottuna, eikä heillä ole mielikuvaa ”normaalista alapäästä”. Silvottuna ja suljettuna oleminen on heille normaalia. Kivuista kärsiminen ja itsensä altistaminen erilaisille tulehduksille on heille pieni hinta kunniasta.

Nämä naiset miettivät, miten mahdollisesti tuleva puoliso tulee suhtautumaan siihen, että avaus on tehty ennen avioliittoa? Nainen saattaa pelätä, että hänen kunniaa tai neitsyyttään aletaan epäillä. Siksi avioliiton solmiminen voi olla myöhemmin hankalaa.

Miehet kuitenkin toivovat mieluummin silpomattoman naisen, joka nauttii seksistä ja seksuaalisuudestaan. Kätilöt ovatkin kertoneet, kuinka jotkut miehet ovat synnytyksen jälkeen tarttuneet kätilön käteen, kun hän on halunnut ommella episiotomiahaavan. Pelko on ollut, että vaimo suljetaan taas.

Tiedon antamisen pitäisi olla toistuvaa ja sinnikästä, ilman painostusta.

Olisi tärkeää antaa tietoa silvotuille naimattomille naisille avausleikkauksesta. Tiedon antamisen pitäisi olla toistuvaa ja sinnikästä, ilman painostusta. Tiedon olisi hyvä tulla oman kielen ja kulttuurin naiselta. Silloin häpeä hälvenee, saa luvan puhua, ja kynnys hakea apua madaltuu.

Olisi hyvä kertoa kuinka toimenpide on pääasiallisesti yksinkertainen, ja parantuminen nopeaa. Terveyshyödyt ovat nopeasti huomattavissa. Kovat kuukautiskivut voivat jäädä avausleikkauksen jälkeen historiaan. Naisille on painotettava empaattisesti, että kunniakkuus ei ole ikinä oman terveyden menettämisen arvoista.

Havaintoja mentorointitilanteesta

Tunnelma iäkkäiden somalinaisten kanssa oli odottava ja avoin. Itseäni hieman jännitti, mutta toisaalta tunsin olevani omien ”äitieni” kanssa. He olivat aikaisemmin ottaneet minut hyvin vastaan.

Aloitin ensin ihan toisenlaisella aiheella, jotta aloitus ei olisi liian raju. Puhuimme hetken intiimihygieniasta ja siitä, miten omasta intiimialueesta voi pitää hyvää huolta.

Tämän jälkeen siirryimme tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen. Iäkkäät naiset lähtivät heti puhumaan omista kokemuksistaan, kaikki vuorollaan. Monia nauratti, sillä rankkoja aiheita on hyvä käsitellä huumorin kautta. He kaikki samastuivat toisiinsa ja täydensivät toistensa lauseita. Aivan kuin puhuja olisi ollut yksi ja sama. Kenellekään ei tuntunut jääneen traumoja, ja suurin osa heistä oli myös tehnyt saman silpomisen omille tyttärilleen.

Koin, että oma roolini oli lähinnä antaa tilaa puhua. Nämä naiset tietävät kaiken silpomisesta. Sen sijaan otin roolin vahvistaa uskon roolia tunnelman luomisessa, sekä erilaisten myyttien oikomisessa.

Lähes kaikki painottivat, miten väärin ja brutaali teko oli kyseessä. He kaikki kokivat, että huono koulutus ja tiedonpuute, sekä vanha voimakas perinne on huono yhdistelmä. Nyt jos jokainen saisi valita uudestaan, oman tytön silpominen ei tulisi kysymykseenkään. He kokivat, että nyt heillä on tietoa terveydestä ja islamista. Aikaisemmin heillä ei ollut edes perustietoa omasta uskonnostaan.

Koin, että oma roolini oli lähinnä antaa tilaa puhua. Nämä naiset tietävät kaiken silpomisesta. Sen sijaan otin roolin vahvistaa uskon roolia tunnelman luomisessa, sekä erilaisten myyttien oikomisessa. Yksi näistä myyteistä oli, että silvottu nainen pysyy neitsyenä. Tai että klitoris voi altistaa irtosuhteille ennen avioliittoa. Pohdimme, mikä on klitoriksen rooli ja miksi se on meillä ollut jo syntymästä lähtien. Naiset kävivät keskenään keskustelua siitä, kenelle naisen seksuaalisuus kuuluu. Sillä onhan se jo luotu meille syntymästä lähtien.                                                                                                                                

Mentorin vinkit ammattilaisille

Osoita empatiaa ja ymmärrystä. Iäkkäät somalinaiset eivät hevillä luovu omista mielipiteistään, ellei sitä heille osoita uskonnon kautta.  He eivät myöskään luultavasti välitä tilastoista tai silpomisen seurauksista. Lähes kaikki tietävät, että tyttöjen sukupuolielinten silpominen on rikos Suomessa. Kuvien käyttö ei ole suotavaa.

Keskustelua voisi avata muulla aiheella ja siirtyä sitä kautta toivottuun aiheeseen. Islamin uskonnon käyttäminen tässä on suotavaa, sillä se herättää kunnioitusta ja motivaatiota ajatella eri näkökulmasta.

Teksti: VIGOR-mentori