—
Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen (FGM) vastaista päivää. Tyttöjen sukuelinten silpominen on nykyään hienosti esillä ja niin sen kuuluukin olla, sillä se on vakava toimenpide, jossa voimakkaasti loukataan tytön kehon koskemattomuutta. Tiedottaminen perinteestä ja sen haitallisuudesta sekä keskustelun ylläpito ovat tärkeitä ennaltaehkäisyn takia.
Osa ennaltaehkäisyä on myös jo silpomisen läpikäyneiden naisten hoitaminen. Tässä kirjoituksessa kuvaan eilistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaisuutta, jossa naiset pääsivät keskustelemaan, miten heidän terveyttään voidaan edistää silpomisen jälkeen.
Istuimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FGM-asiantuntijoiden kanssa Töölön sairaalan hienossa jylhässä kokoushuoneessa. Paikalla oli myös plastiikkakirurgeja. Tunnelma oli odottava ja lämmin.
Paikalla oli joukko somalinaisia, jotka olivat käyneet läpi sukuelinten silpomisen omassa kotimaassaan ennen Suomeen muuttoa. He olivat nyt äitejä, työntekijöitä ja opiskelijoita, mutta myös FGM:n läpi käyneitä naisia, jotka olivat kiinnostuneita korjausleikkauksesta. Kirurgit olivat tulleet puhumaan heille juuri tästä, monille vielä tuntemattomasta, leikkauksesta.
Kirurgit selvensivät naisille, mitä tarkoittaa FGM:n korjausleikkaus, kenelle se tehdään, miten leikkaukseen pääsee ja mitä riskejä siihen liittyy. Keskustelua käytiin dialogin kautta, sillä myös kirurgit halusivat tietää ja ymmärtää lisää naisten kulttuurista ja taustoista.
Hienovarainen, kiireetön ja lämmin tunnelma välittyi kirurgeista, joka vapautti naisia puhumaan omista kokemuksistaan sekä kysymään hyvinkin intiimejä kysymyksiä.
Osa naisista nosti esiin, kuinka heidän vaivojaan oli vähätelty esimerkiksi synnytyksen jälkitarkastuksessa. Heille ei kerrottu, että on olemassa korjausleikkaus, josta voi mahdollisesti olla apua eri vaivoihin, kuten arpikudoksen kireyteen ja häpyhuulten rosoisuuteen.
Monia mietitytti, miten terveyskeskuksessa tulisi puhua intiimivaivoista, sillä lääkärit eivät välttämättä osaa yhdistää naisten kokemia vaivoja lapsuudessa läpi käytyyn silpomiseen. Naiset kertoivat pelkäävänsä, että vähäinen tieto silpomisen läpikäyneiden hoidosta saa ammattilaiset vähättelemään heidän omia tuntemuksiaan. Koska ammattilaiset eivät myöskään tiedä korjausleikkauksen mahdollisuudesta, kynnys hakeutua terveyskeskukseen leikkausarvion lähetteen saamiseksi oli naisten mukaan korkea. Naiset kysyivätkin: Miksi puhutaan paljon tyttöjen sukuelinten silpomisesta, mutta samalla FGM:n läpikäyneiden naisten hoito on unohtunut?
Miksi puhutaan paljon tyttöjen sukuelinten silpomisesta, mutta samalla FGM:n läpikäyneiden naisten hoito on unohtunut?
Korjausleikkaukselle on esitetty kansainvälisesti kritiikkiä, koska leikkaus ei takaa naiselle seksuaalista nautintoa aiempaa enemmän. Eilisessä keskustelussa naisten mielenkiinto ei kuitenkaan ollut nautinnossa, vaan painottui terveyshaittojen ja -vaivojen lievittämiseen. Monia kiinnosti myös, saisiko genitaalialueen siistimmäksi, jotta voisi kokea itsensä naisellisemmaksi.
Tilaisuuteen osallistuneet naiset olivat hyvin tyytyväisiä ja kysyivät lopuksi, milloin seuraava tilaisuus järjestetään. He halusivat, että tieto korjausleikkauksesta tavoittaisi enemmän naisia. Kirurgien ammatillisuus, läsnäoleva olemus sekä lämmin suhtautuminen oli selkeästi tehnyt naisiin vaikutuksen.
Faktoja FGM:n korjausleikkauksesta:
- Korjausleikkaus tehdään Töölön sairaalassa julkisen terveydenhuollon piirissä.
- Lähetteen voi saada esimerkiksi terveyskeskuksesta, neuvolasta tai gynekologilta.
- Lähetteen jälkeen tulee kutsu leikkausarvioon, jossa tehdään potilaan kanssa yhteinen suunnitelma.
- Parantuminen vie noin 2-4 viikkoa.
- Leikkauksen jälkeen voi saada normaalisti perheen lisäystä.
Kirjoittana on VIGOR-mentori