Hyppää sisältöön

Tietoisku seksuaalisesta häirinnästä: Stadin ammattiopisto

Yleinen

Kouluissa ja ammattiopistoissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä on viime aikoina puhuttu paljon. Ongelmaan on puututtava, joten tietoa on lisättävä. Opetushenkilökunta on muutoksen keskiössä.

VIGOR | Tervettä elinvoimaa -hanke kävi yhdessä SOPU-hankkeen kanssa Stadin ammattiopistossa pitämässä tietoiskun opetushenkilökunnalle seksuaalisesta väkivallasta ja häirinnästä, sekä häirintään puuttumisesta. Tämänkaltaisten tietoiskujen tärkeyttä korostaa #metoo–kampanjan jälkeen esille tulleet tapaukset kouluissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, ja joidenkin koulujen vähättelevästä suhtautumisesta häirintään.

Stadin ammattiopiston reilusta 500 opiskelijasta jopa 80 % on ulkomaalaistaustaisia, ja oppilaista vain noin 20–25 on naisia. Seksuaalinen väkivalta sekä häirintä kohdistuvat usein varsinkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Kunniakäsityksiin liittyvät konfliktit taas ovat yhä yleisiä joidenkin kulttuurien yhteisöissä.

Ihmisten on vaikea huomata, että vaikka härskit eleet, kuten pyllylle läimäytys tai nimitykset – kuten “huora” – on tarkoitettu vitseiksi, hyvin harvat tekojen tai sanojen kohteiksi joutuvat ottavat asian oikeasti vitsinä.

HS 16.8.

SOPU-työn edustaja lähestyi kunnian ja kulttuurierojen aihetta vertailun kautta: aihe ei Suomessakaan ole niin kaukainen, kuin äkkiseltään voisi kuvitella. 70 vuotta sitten esimerkiksi avioliiton ulkopuolinen lapsi saattoi koko perheelle olla suuri häpeä, ja homoseksuaalisuus oli rikos vielä 1970-luvulle saakka. Seksuaalisuuden kunnia-asioissa ollaan Suomessakin siis vasta alkumetreillä, vaikka paljon ollaan jo saatu aikaiseksi.

VIGORin Erik Mattsson pelasi tietoiskuun osallistuneiden opettajien kanssa peliä, jossa haettiin vastauksia väittämiin. Vastaan tuli esimerkiksi kysymys siitä, onko seksuaalisella häirinnällä yhtymäkohtia kiusaamiseen, vaikka häirintä ei olisikaan ilkeämielistä (kyllä on), sekä kysymyksiä flirtin ja häirinnän erottamisesta toisistaan.

Tilaisuudessa myös katsottiin tasa-arvovaltuutetun Ei meidän koulussa –esimerkkivideo seksuaalisesta häirinnästä. Voit katsoa videon ja lukea lisää kampanjasta täältä

Opetushenkilökunta vaikutti olevan hyvin perillä aiheesta. ”Ensi vuonna pidämme samanlaisen tietoiskun myös opiskelijoille, jolloin mukana on enemmän ulkomaalaistaustaisia”, kertoo Mattsson.

Lataa Opetushallituksen Opas seksuaalisen häirinnän ennalta ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa.

Teksti: Martta Kaskinen