Hyppää sisältöön

Valistava vessareissu

Yleinen

Suomen ensimmäisissä VIGOR-vessoissa aiheena on seksuaalioikeudet.

Monesti vessojen seinille kirjoitetaan viestejä ja moni niitä huomaa lukevansa, joskus jopa ottavansa keskusteluun osaa.

Myös VIGOR-vessa on paikka, jossa voi lukea seinille asetettuja viestejä ja kukaties oppia niistä jotain. VIGOR-vessojen seinillä nimittäin roikkuu seksuaaliterveyttä käsitteleviä tietoiskuja.

Ensimmäiset VIGOR-vessat on rakennettu itähelsinkiläiseen Newroz 21 -ravintolaan. Miesten ja naisten vessojen sekä invavessan seiniltä löytyy tietoa seksuaalioikeuksista niin soranin kuin suomenkielellä.

 Vessareissun aikana voi tutustua jokaista ihmistä koskettaviin seksuaalioikeuksiin.

Vessareissun aikana voi tutustua jokaista ihmistä koskettaviin seksuaalioikeuksiin.

”Ensimmäisessä VIGOR-vessassa lähdemme liikkeelle perusasioista. Ensimmäisenä aiheena on seksuaalioikeudet, jotka koskettavat kaikkia ihmisiä”, avaa hankesuunnittelija Erik Mattsson.

Ravintola Newroz 21:n vessa toimii pilottina. Tulevaisuudessa vessoja on aikeena rakentaa enemmän ja useammille kielille. Seuraava vessa aiotaan toteuttaa arabiankielisenä.

Seksuaaliterveys on laaja asiakokonaisuus, jota voi käsitellä monesta kulmasta. Seksuaalioikeudet on ensimmäinen avaus aiheeseen, mutta aikeena on tuoda vessaan kattavasti tietoa myös muista aiheista.

”Tarkoitus on vaihtaa teemoja säännöllisin väliajoin.”

VIGOR-vessojen tietoiskujen teemat tulevat vaihtumaan säännöllisin aikavälein.
Newroz 21 -ravintolan kaikissa kolmessa vessassa on tietoiskuja.

VIGOR | Tervettä elinvoimaa -hanke edistää ulkomaalaistaustaisten seksuaaliterveyttä pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Kajaanissa. Hankkeen aikana tietoa viedään ammattilaisille sekä arabian, darin, persian ja somalin kieliryhmien edustajille.

Hankkeessa halutaan pitää kohderyhmien ääni kuuluvilla kaikissa vaiheissa. Siihen pyritään myös vessoissa.

”Haluamme pitää yllä vuoropuhelua kohdeyleisön kanssa. Siksi tietoiskujen lisäksi vessoissa on palautelaatikot, joihin palautetta voi jättää myös anonyymisti”, Mattsson kertoo.

VIGOR toivoo palautetta hankkeen toiminnasta.
Palautetta VIGOR-vessoista voi jättää myös anonyymisti.

Tiedätkö mitä seksuaalioikeudet ovat?

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle taustasta riippumatta

1. OIKEUS OMAAN SEKSUAALISUUTEEN

Kuka saa nauttia seksistä? Pitääkö olla tietynlainen, että saa nauttia omasta sukupuolesta? Miltä tuntuu asua maassa, jossa seksuaalivähemmistöt on kielletty lailla?

2. OIKEUS TIETOON SEKSUAALISUUDESTA

Millaista olisi elää maassa, jossa nuorille ei tarjota lainkaan seksuaalikasvatusta? Miten seksuaalikasvatus voisi tavoittaa ne, jotka eivät pääse kouluun?

Saavatko kaikki tietoa seksuaalisuudesta, myös vähemmistöt kuten vammaiset?

3. OIKEUS SUOJELLA ITSEÄÄN JA TULLA SUOJELLUKSI

Miksi niin moni tyttö on naimisissa alaikäisenä? Mitä tarkoittaa sukuelinten silvonta? Mitä on seksuaalinen häirintä? Onko nimittely väkivaltaa?

4. OIKEUS SEKSUAALITERVEYSPALVELUIHIN

Minkälainen on hyvä lääkäri? Mitä tarkoittaa luottamuksellisuus?

Miten varmistetaan, että kaikki saavat ehkäisyä sitä halutessaan?

Mitä tapahtuu, jos abortti on maassa lailla kielletty?

5. OIKEUS TASA-ARVOON JA SYRJIMÄTTÖMYYTEEN

Kenen ääni saa kuulua? Mistä löytää rohkeutta vastustaa epätasa-arvoisuutta? Voinko taiteen kautta vaikuttaa? Toimiiko politiikka?

6. OIKEUS YKSITYISYYTEEN

Kuka saa päättää, mitä kerrot seksuaalisuudestasi? Kuuluuko asiasi sukulaisillesi? Entä jos tarvitset esimerkiksi vamman takia apua päivittäisissä toiminnoissa? Mitä kannattaa postata nettiin?

7. OIKEUS VAIKUTTAA

Pelottaako sinua kävellä yksin kadulla, jos olet tyttö? Entä jos olet erinäköinen kuin muut? Voiko ihminen olla laiton? Minkälaiset parisuhteet maassasi sallitaan?

Lähde: Väestöliitto

Teksti: Vilma Vuorio