Hyppää sisältöön

Minkälaista on toimia VIGOR-mentorina? Mentorit kertovat!

Yleinen

Syksyn 2018 VIGOR-mentorikoulutuksesta valmistuneet kaksi arabiankielistä naismentoria olivat tämän kevään ensimmäisessä Helsingin-koulutuksessa kertomassa kokemuksistaan. He ovat jo tehneet yli 30 h mentorointia oman mentorikoulutuksensa jälkeen.

Mentorit kertovat, että heidän mentorointityössään yksi tärkeimmistä asioista on ollut laajentaa ihmisten ymmärrystä seksuaalisuudesta. ”Moni ajattelee kun kuulee sanan ’seksuaalisuus’, että tarkoitetaan vain seksiä. Myöhemmin he ymmärtävät, että seksuaalisuuteen kuuluu muutakin, esimerkiksi raskaus, kuukautiset ja vaihdevuodet”, kertoo toinen mentoreista.

He ovat päässeet rikkomaan tabuja esimerkiksi silloin, kun he ovat mentoroineet ryhmissä, joissa on ollut sekä naisia että miehiä. Miehenkin on heidän mielestään hyödyllistä ymmärtää esimerkiksi vaihdevuosista tai raskaudesta, jotta parisuhde voisi hyvin silloinkin, kun vaimo käy läpi muutoksia kehossaan.

Koska mentoritoiminnan tavoite on keskustelukulttuurin muutos, on tärkeintä luoda tila, jossa kysymyksiä voi kysyä vapaasti. Mentorit voivat vaikeiden kysymysten edessä selvittää, mistä vastauksen voisi saada.

Naiset ovat itsekin päässeet oppimaan uutta: yhdessä mentorointitilaisuudessa heillä oli aiheena kuukautiset, ja he pääsivät esittelemään kuukuppeja. Kupit eivät olleet heille entuudestaan tuttuja, mutta naisten ryhmässä oli hyvä tutustua niihin yhdessä.

Vaikka näillä kahdella VIGOR-mentorilla on myös terveydenhuollon alan koulutus, on heille ollut tärkeää painottaa, etteivät he tee mentorointia ammattilaisen roolissa, vaan asiantuntevan mentorin roolissa. Mentoroidessaan he ovat ensisijaisesti vertaisia, jotka osaavat selittää seksuaalisuuteen liittyviä teemoja myös kulttuurierojen näkökulmasta.

Mentoritkaan eivät aina osaa vastata kaikkiin kysymyksiin. Koska mentoritoiminnan tavoite on keskustelukulttuurin muutos, on tärkeintä luoda tila, jossa kysymyksiä voi kysyä vapaasti. Mentorit voivat vaikeiden kysymysten edessä selvittää, mistä vastauksen voisi saada. ”Virheistä opimme, ja kaikki teemme virheitä. Olen vahva nainen, ja menen eteenpäin”, sanoo toinen mentoreista.

”Virheistä opimme, ja kaikki teemme virheitä. Olen vahva nainen, ja menen eteenpäin.”

VIGOR-MENTORi
Arabian ja suomen kielillä mentorointia tekevät naiset ovat lyhyessä ajassa kerryttäneet paljon mentorointikokemusta.

Mentoriparille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia:

Miten olette saaneet selville, mihin voitte mennä tekemään mentorointia?

Olemme VIGORin kautta saaneet tietoa tapahtumista ja tilaisuuksista, joihin haluttaisiin VIGOR-mentoreita puhumaan. VIGORilla on laaja yhteistyöverkosto, ja monet järjestöt ovatkin jo osoittaneet kiinnostusta saada mentoreita tilaisuuksiinsa. Mentorit voivat myös itse ottaa yhteyttä esim. järjestöön, naisryhmään tai laitokseen, jossa voitaisiin kaivata mentorointia.

Mistä saatte mentoroinnissa käytettävät materiaalit, ja teettekö itse esimerkiksi Powerpoint-esityksiä?

Mentorikoulutuksen lopussa saimme kassillisen materiaaleja (esim. kuukautissuojia, ehkäisyvälineitä ja sekä esitteitä), joita olemme käyttäneet mentoroinnin apuna. Esityksetkin olemme saaneet VIGORilta, emmekä ole yleensä muuttaneet niitä. Välillä materiaaleja on pitänyt kääntää suomesta arabiaksi, mutta yleensä olemme kääntäneet sisällöt suullisesti.

Mitä jos mentoroinnin aloittaminen jännittää?

Olemme tehneet mentorointia kahdestaan, ja se on sopinut meille. Kahdestaan mentorointi on myös helpottanut kielen kanssa, kun toinen voi puhua suomeksi ja toinen arabiaksi. Meihinkin voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsette mentoroinnin alkuun apua tai tukea. Varsinkin arabiankielisiin mentorointiryhmiin voimme tulla tueksi. Aina kannattaa pyytää tukea, jos sitä tarvitsee.

Kiinnostaako sinua osallistua mentorikoulutukseen? Lue lisää ja hae mukaan!

Tai kiinnostaako sinua tilata VIGOR-mentori tilaisuuteen puhumaan? Lue lisää ja ota yhteyttä!